Search
Close this search box.

Ett bolån är det absolut största lånet som de allra flesta svenskar kommer att teckna under sin livstid. Många kommer även att en eller flera gånger teckna upp sig på någon sorts form av privatlån för att finansiera större köp. Men det finns två typer av lån vars funktion är att hjälpa människor att få rätsida på sin privatekonomi. 

Målet med den här texten är att du som läsare ska få en bättre förståelse för vad ett samlingslån respektive ett omstartslån är för någonting, hur det fungerar i praktiken, samt i vilka situationer som man kan använda sig av dessa två liknande ekonomiska verktygen. 

Vad är ett omstartslån? 

ett omstartslån
Ett omstartslån

Om man har hamnat i svåra ekonomiska problem i form av att man har stora innestående skulder, ofta hos kronofogden eller inkasso, och helt enkelt inte har möjlighet att betala av dessa så kan omstartslån vara en potentiell lösning.

När man tecknar ett omstartslån så används pengarna för att betala av ens innestående skulder och krediter. När detta sedan är betalat så är låntagaren enbart skyldig pengar till banken eller långivaren, och inte till inkasso eller kronofogden. 

För att bli godkänd på ett omstartslån, eller nystartslån som det också kallas, så krävs det dels att man visar upp vilken ekonomisk sits man har hamnat i. Det krävs även att man sätter upp någon form av säkerhet. Detta kan vara i form av fysiska tillgångar, såsom exempelvis en bostad, men det kan också krävas att någon skriver under på lånet tillsammans med den primära låntagaren för att säkerställa att pengarna kommer att betalas tillbaka. Läs mer om omstarstlån på finansruset.se om du känner att du vill ha mer praktisk information kring hur det hela fungerar.

Vad är ett samlingslån? 

Vad är ett samlingslån? 

Ett samlingslån fungerar på i stort sett samma sätt som ett omstartslån, men summorna är mycket mindre. Ett omstartslån är bara tillgängligt för människor som behöver ett reellt stöd med att få ekonomin på rätsida igen, medans ett samlingslån kan användas av vem som helst som känner att ens månadskostnader från krediter och lån har skenat iväg.  

Ett samlingslån kräver inte alltid en form av säkerhet och går mycket snabbare att bli beviljad på. Detta har blivit relativt vanligt i takt med att allt fler svenskar numera regelbundet köper saker på avbetalning. Ett samlingslån kan ha vilt varierande räntor, så om du ska teckna ett samlingslån så är det viktigt att du först gör en jämförelse via en jämförelsetjänst såsom finansruset.se eller liknande.

Vilken av dessa bör man använda sig av? 

Svaret på detta beror helt på vilken typ av ekonomisk sits du sitter om. Om du har en rad dyra lån och krediter som du känner svider lite väl mycket i plånboken varje månad, men som du har möjlighet att betala av, så är det förmodligen ett samlingslån som du bör använda dig av. På så sätt så kan du få ner dina månadskostnader avsevärt. Även detta kan man hitta mer information och praktiska tips kring på finansruset.se. 

Ett samlingslån är också som vi tidigare har nämnt på lägre summor. Om dina skulder och amorteringar har blivit helt och hållet ohållbara så är det med största sannolikhet ett omstartslån som krävs. Oavsett vilken situation du sitter i så är det viktigt att du sätter dig ner och gör en plan för hur du ska betala tillbaka ditt lån och få din ekonomi till en bra och välmående plats

Därför erbjuder banker och långivare omstartslån 

Banker och långivare erbjuder omstartslån av en väldigt simpel anledning: att tjäna pengar. Även om detta är ett fantastiskt redskap och det är väldigt bra att människor som har hamnat I ekonomiska bekymmer kan använda sig av den här lösningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *